maanantai 2. joulukuuta 2013

JOULUKALENTERI luukku 3



Meidän perheen jouluperinteet

Jouluukuun ensimmäisenä päivänä laitetaan jouluvalot ulos, tänä vuonna kuitenkin laitettiin vähän aikasemmin. Vähän lähempänä joulua kaivetaan kaikki muut koristeet kaapin perukoilta ja laitetaan myös sisälle joulutunnelmaa. Perheen pienimmille yritetään vakuutella, että joulutonttu kurkkii ikkunoista. Yhdessä leivotaan joulutorttuja ja pipareita, piparitaikinaa häviää suihin ihan kiitettävä määrä raakanakin.

Kun jouluun on enää vähän aikaa, ostetaan joulukuusi. Se laitetaan ensin terassille, mutta otetaan muutama päivä ennen joulua sisälle sulamaan. Yleensä aatonaattona joulukuusi pystytetään olohuoneeseen ja koristellaan se yhdessä. Laitetaan latvatähti, helminauhaa, palloja ja vaikka mitä. Kinkku laitetaan uuniin, se saa olla paistumassa iltaan asti.

Aatonaattona illalla tai jouluaattoaamuna käydään joulusaunassa. Laitetaan valot pois ja sytytetään lyhtyyn kynttilä luomaan tunnelmaa. Aattona yhdentoista aikaan syödään superhyvää riisipuuroa ja "sekametelisoppaa" eli sekahedelmäkiisseliä. Hetken päästä pappa tulee kylään. Vietetään aikaa yhdessä, jutellaan ja ehkä pelataan lautapelejä. Kahdeltatoista kuunnellaan radiosta joulurauhanjulistus.

Neljän aikoihin iltapäivällä luetaan jouluevankeliumi ja mennään syömään. Jouluruoka on niiiiin hyvää. Siinä syödessä vierähtää usein paljonkin aikaa ja pienimmät alkaa olla jo levottomia, niitä jännittää, kun joulupukki on kohta tulossa käymään. Syömisen jälkeen juodaan kahvit ja sulatellaan jouluruokaa. Kohta ovelta kuuluu koputus. Joku avaa oven ja joulupukki tulee sisään. Lahjat jaetaan, kiitellään pukkia käynnistä ja aletaan tutkia, mitä pukki on tänä vuonna tuonut. Myöhemmin illalla taas ollaan vaan yhdessä eikä tehdä mitään sen kummempaa. Tämmönen on meidän perheen joulu.

Ihanaa joulunodotusta 

Sori kuvien laadusta...

6 kommenttia:

  1. Hei jes tätä oli ihana lukea :) Meillä kuluu joulun aika lähes tulkoon samalla tavalla :) Terkkuja teidän perheelle!

    VastaaPoista
  2. Oot aivan ihanan oloinen persoona!!! Sun juttuja jaksas lukea vaikka kuinka paljon :) ja tää joulukalenteri on ihana idea :)
    http://training-diaries.blogspot.fi/

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi! :)